درد دنبالچه ، علل و علائم و درمان درد دنبالچه
چه چیزی موجب درد دنبالچه می شود و چگونه می توانم این درد را کاهش دهم؟
درد دنبالچه در داخل یا اطراف ساختار استخوانی در انتهای ستون فقرات اتفاق می افتد. این درد ممکن است به علت آسیب دیدگی کوکسیکس (دنبالچه) در هنگام زمین خوردن ، نشستن طولانی مدت بر روی یک سطح سفت و یا باریک ، تغییرات مفصلی دژنراتیو ، و یا زایمان اتفاق بیفتد.
درد دنبالچه با انجام فعالیت های خاص مانند نشستن ، بلند شدن از حالت نشسته و یا ایستادن طولانی مدت تشدید می شود. اجابت مزاج و روابط زناشویی نیز بر افزایش این درد اثر دارد. زنان در دوره قاعدگی درد دنبالچه را بیشتر احساس می کنند.
درد دنبالچه یا کوکسیکس معمولاً در عرض چند هفته یا چند ماه به طور خود به خود از بین می رود.
علل آسیب دیدگی های استخوان دنبالچه
علل بیشتر درد های دنبالچه ناشی از آسیب به ناحیه کوکسیکس می باشد. از جمله :
- شایع ترین علت آسیب های کوکسیکس افتادن به روی دنبالچه در وضعیت نشسته بر روی یک سطح سخت است.
- شکستگی یا آسیب دیدگی استخوان دنبالچه به علت زایمان ،
- ضربه مستقیم به دنبالچه در طول ورزش های تماسی ،
- فشارهای تکراری یا تماس طولانی کوکسیکس که در ورزش هایی مانند دوچرخه سواری یا قایقرانی اتفاق می افتد ، می تواند به کوکسیکس آسیب برساند.
- گاهی اوقات علت صدمات کوکسیکس ناشناخته است.
علل شایع آسیب دیدگی های کوکسیکس عبارت هستند از :
- اسپورهای استخوانی ،
- فشرده سازی ریشه های عصبی ،
- آسیب های دیگر بخش های ستون فقرات ،
- عفونت های موضعی ،
- تومورها.
علائم و نشانه های آسیب دیدگی و درد دنبالچه
- درد و حساسیت موضعی شدید که ممکن است در ناحیه دنبالچه احساس شود.
- در صورت آسیب دیدگی و ضربه ممکن است کبودی در این منطقه دیده شود.
- معمولاً درد در طول نشستن برای مدت زمان طولانی و یا با فشار مستقیم به ناحیه دنبالچه بروز می کند.
- حرکات و فشار روده اغلب دردناک است.
- بعضی از زنان ممکن است درد دنبالچه را در هنگام رابطه جنسی تجربه کنند.
درمان درد و آسیب دیدگی های دنبالچه
درمان های خانگی برای درد دنبالچه
آسیب های ناحیه دنبالچه اغلب به شدت دردناک است. بنابراین هدف از درمان های خانگی کنترل درد و اجتناب از تحریک بیشتر این منطقه می باشد.
- اجتناب از نشستن برای مدت زمان طولانی. هنگام نشستن ، از نشستن روی سطوح سخت و نشستن روی دو پا اجتناب کنید. همچنین ، کمی به جلو خم شوید تا فشار کمتری به استخوان دنبالچه تان وارد شود.
- کمپرس یخ برای آسیب ها و ضربه ها ، برای چند روز اول بعد از آسیب دیدگی بر روی ناحیه مصدوم کمپرس یخ بگذارید. کمپرس یخ را به مدت 15 تا 20 دقیقه ، چهار بار در روز استفاده کنید.
- مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی. (NSAIDS) از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند آسپیرین یا ایبوپروفن به منظور کاهش درد و بهبود توانایی خود در حرکت کردن استفاده کنید. در صورت ابتلا به بیماری کلیوی ، سابقه خونریزی گوارشی یا مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند کومادین ، بدون مشورت با پزشک معالج خود این داروها را مصرف نکنید. در این مورد مصرف استامینوفن مطمئن تر از سایر داروها است. استامینوفن باعث کاهش درد می شود ، اما التهاب را کاهش نمی دهد.
- شما می توانید از یک کوسن یا بالش گرد به شکل دونات برای نشستن استفاده کنید. این کوسن دارای یک سوراخ در وسط برای جلوگیری از تماس باسن با سطح صاف و سفت است.
- خوردن غذاهایی با فیبر زیاد برای سهولت دفع و جلوگیری از یبوست.
فیزیوتراپی برای کاهش درد دنبالچه
یک فیزیوتراپیست می تواند با تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات کمر ، درد دنبالچه شما را کاهش دهد. این تمرینات شامل تقویت ماهیچه های شکم و عضلات کف لگن می شود.
روش های فیزیوتراپی برای درمان درد دنبالچه عبارتند از :
- الکتروتراپی ، اولتراسوند ،
- ماساژ بافت نرم ،
- ورزش درمانی برای تقویت عضلات ،
- سرما درمانی و گرما درمانی به منظور انعطاف پذیری بیشتر و کاهش درد ،
- طب سوزنی.
عمل جراحی برای درمان درد دنبالچه
بهتر این است که درمان را با مصرف داروهای کاهش دهنده درد در خانه مانند NSAID ها ، گرما درمانی و ماساژ شروع کنید. در صورتی که هنوز از درد دنبالچه خود رنج می برید ، با پزشک خود چک کنید تا یک گزینه درمان برای بهبود شما پیدا کند.
در اغلب مواقع اگر درمان های غیر جراحی جواب ندهد ، ممکن است پزشک معالج شما روش جراحی را توصیه کند. جراحی به عنوان آخرین گزینه درمان انجام می شود و ممکن است که پزشک بخشی از دنبالچه و یا تمام آن را بردارد.
این روش کوکسیجکتومی نامیده می شود. جراحی همیشه روش مناسبی نیست. همچنین جراحی می تواند خطراتی مانند عفونت را به همراه داشته باشد. به همین علت شما باید با دقت بسیار و پس از مشورت با پزشک معالج خود در مورد عمل جراحی تصمیم گیری کنید.
محقق و مترجم : مینو شفیعی