تست های ارتوپدی زانو
تست ارتوپدی زانو: مقدمه
سلام دوستان. آیا شما هم مثل من از کودکی تا الان ضربه فیزیکی خوردین؟ منظورم ضربه به زانو، شانه، کتف و اینهاست. آیا کارکرد تاندون، رباط، یا اجزاء هر مفصل مهم بدن رو می دونین؟ رباط مثل سیم رابط بین هر استخوان است. اگه تاندون نبود هیچ عضله ای به هیچ استخوانی متصل نبود.
اتفاقاتی مثل کشیدگی یا پارگی رباط ها شوخی بردار نیستن. ضربه های فیزیکی شدید و آسیب های مفصلی رو نباید شوخی بگیریم. بهتره قبل از مصرف هر دارویی بریم یه مرکز فیزیوتراپی یا اروتوپدی معتبر. آخر عمر ممکنه درگیر بشیم. اگه تمرین و تقویت نکنیم، با گذشت زمان دردهای بیشتری از جاهای دیگه بدن بدن بیرون میزنن.
تست های ارتوپدی زانو: مرکز شایگان مهر خ. رسالت تهران
آیا تا به حال شده تست شناسایی علت درد شانه، گردن یا زانو انجام داده باشین؟ در قسمت دوم به ادامه تست های ارتوپدی (چند تست زانودرد) اشاره می کنم. این تست ها در مرکز فیزیوتراپی و توان بخشی شایگان مهر و مراکز ارتوپدی انجام می شن. خود من تست ها رو در مرکز شایگان مهر تجربه کرده ام. دکتر دقیق نوع درد، علت درد و شدت اون رو تعیین می کنه. بعد ورزش های مخصوص فیزیوتراپی به شما داده می شه. تعیین نوع حرکت ورزشی اونقدرا آسون نیس. فقط یه دکتر باتجربه می تونه به ما بگه کدوم نواحی زانو باید در چه جهتی و با چه ورزشی تقویت شن.
تست های ارتوپدی زانو: دو نکته مهم
هرگز نزد افراد غیر متخصص علم پزشکی-فیزیوتراپی به درمان زانودرد اقدام نکنید. زیرا مفصل زانو بسیار پیچیده است. هر بخش کارکرد خاص خود را دارد. فقط یک پزشک می تواند آناتومی دقیق، محل دقیق درد و نوع درد را تشخیص دهد.
در دنیای امروز پزشکان مغز و اعصاب، ارتوپدی و فیزیوتراپی و حتی فیزیک-روان شناختی دیگه نمی تونن ساز جدایی بزنن. . این چهار رشته ارتباط نزدیکی با هم دارن.
کلینیک شایگان مهر یک تیم پزشکی مجرب متشکل از هر چهار رشته رو داره. پزشکان برای سلامت بیمار از دانش بین-رشته ای کمک می گیرن.
از اونجا که می خوام مطالب پیوسته باشن، ابتدا کمی درباره آناتومی زانو توضیح میدهم. سپس، به چند تست رایج تعیین درجه درد یا دامنه حرکتی زانوی آسیب دیده اشاره می کنم.
تست ارتوپدی زانو: آناتومی
زانو پیچیده ترین و بزرگترین مفصل بدن می باشد. زانو محل اتصال استخوان ران به استخوان درشت نی ساق پا (tibia) ست. تاندون ها استخوان های زانو را به عضلات پا وصل می کنند تا مفصل زانو متحرک شود. رباط ها استخوان های زانو را به هم وصل می کنند. رباط ها به پایداری مفصل زانو کمک می کنن. غضروف های منیسک زانو شوک های وارد شونده به زانو بین استخوان ران و درشت نی (ساق پا) رو جذب می کنن. اگر منیسک پاره شود، شوک و در نتیجه آسیب بیشتری به زانو وارد می شود.
تصویر زیر هشت جزء مهم زانو را نشان می دهد.
زانو بیش از مفصل های دیگه بدن در معرض آسیب هست. طبق تصویر، هر جزء زانو کارکردهای خاص خود رو داره. در عین حال، اون جزء در کل سیستم زانو نیز دخالت داره.
تست های ارتوپدی برای شناسایی منبع زانودرد، میزان ثبات و کارکرد اجزاء زانو بسیار متنوع هستند. اکنون به چند تست رایج اشاره می کنم.
تست ارتوپدی زانو: سه تست مهم
1. تست رباط صلیبی قدّامی (Anterior Drawer) برای بررسی ثبات (پایداری) رباط های زانو
تست ACL از رایج ترین و آسانترین تست های زانودرد است. رباط صلیبی قدامی سالم از سُر خوردن استخوان های درشت نی و ران روی هم جلوگیری می کنه. اگر رباط ACL دچار پارگی یا کشش شود، زانو به بیرون برجسته می شود یا لق می خورد. یعنی، از پایداری و ثبات چندانی برخوردار نیست. در چنین شرایطی، احتمال شکستگی و آسیب جدی به زانو یا نیاز به جراحی بالا می رود. پزشک از تست ACL برای بررسی دقیق وضعیت ACL استفاده می کند.
تست ارتوپدی زانو: تست ACL
پزشک بسته به درجه حرکت مفصل، شدت درد و احساس سختی یا نرمی، نوع و علت درد را تشخیص می دهد.
2. تست باونس هوم (bounce home): آسیب شناسی منیسک (غضروف) زانو
تست بانس هوم زانو برای بررسی عملکرد صحیح منیسک زانو می باشد. بیمار به پشت دراز می کشد. پا مستقیم بالا برده شده و 20 درجه خم می شود. اکنون دست پزشک رها می شود تا پای بیمار حالت جهش به پایین (bounce) پیدا کند. گرچه پزشک دستش را رها می کند، اگر زانودرد شدید بود، دست وی بلافاصله زیر زانو قرار می گیرد. اگر خط مفصل زانو در همان حالت صاف جهشی درد داشته باشد، منیسک پاره شده. احساس اسفنجی به معنی تورم است.
احساس سخت شدن زانو به معنی جدا شدن تیکه ای در مفصل یا بیماریِ استئوکندرست دیسکان (Osteochondritis dissecans) می باشد. بخشی از غضروف با استخوان متصل به آن جدا می شود و وارد فضای دیگری در مفصل می شود. ممکن است به تشخیص پزشک این قطعه با جراحی بیرون آورده شود.
2. تست ارتوپدی زانو: تست پیوت شیفت (برای بررسی ثبات رباط ها)
تست پیوت شیفت برای تعیین میزان ناپایداری رباط صلیبی قدامی (ACL) است نه خود رباط. این ناپایداری به آسیب منیسک زانو در آینده منجر خواهد شد.
بیمار به پشت دراز می کشد. باسن با دست پزشک 30 درجه خم می شود. محل استخوان درشت نی درونی 20 درجه چرخانده می شود. در خمش کمانی زانو، کمی نیرو به بیرون وارد می شود. اگر محل درشت نی روی استخوان ران با خمش زانو بین 30 تا 40 درجه واقع باشد، جواب تست مثبت است. یعنی، رباط ناپایدار است و عملکرد کفایی ندارد. در نتیجه، احتمال آسیب به منیسک در آینده وجود دارد. البته درجه حرکت (range of motion/ROM) در این تست محدود است. بیمار احساس راحتی ندارد. پزشک در انجام تست دقت می کند.
دوستان. حدود 15 تست رایج برای تشخیص علت و تعیین نقاط زانودرد وجود دارد. برای راحتی خواننده، در مطالب بعدی تست ها ادامه دارد …
مریم اکبری زاده
از اینکه با ما همراهی کردید، خوشحالم.