داروهای غیراستروئیدی-ایبوبروفن-آسپرین
سلام دوستان پرشن فیزیو. این دفعه یه مطلب خیلی به درد بخور در قالب اخبار علمی براتون دارم. چون هر روز باهاش سروکار داریم. هم خودمون هم فرزندان یا اطرافیانمون: ” مصرف داروهای ضد استروئیدی ضد التهاب مثل ایبوبروفن-آسپرین-ویوکس-ناپروکسن و غیره. بات تلگرامی ما askq_bot روزانه دهها سوال درباره عوارض و تداخل داروها دریافت میکنه. بیشتر دلیلش اینه که مردم واقعا در اثر مصرف داروی سرخود یا ترکیب داروها مشکل پیدا کردن.
تا حالا شده مدتها سرفه کنین و هر چی دارو بخورین خوب نشین؟ به نظر شما مشکل از کجاست؟ اصلا چرا ما ایرانی ها اینقدر به قرص، دارو یا شربت وابسته شدیم؟ تا حالا فکر کردیم یه چرخه به اسم بیماری-دارودرمانی-بیماری جدیدتر داریم؟ مرتب دارو می خوریم تا درد بره اما از در بیرونش می کنی باز از پنجره میاد. البته منظور ما همه داروها نیست. بلکه تعدادی از داروهاست. اکنون به چند خبر دارویی توجه کنین.
داروهای غیراستروئیدی-ایبوبروفن-آسپرین: خبر شماره یک
عنوان خبر: خطر تورم رگهای لنفی با مصرف داروهای ضد التهاب ضد استروئدیدی (NSAIDs)
بدن همه ما انسان ها تعدادی غدد لنفاوی اندازه نخود دارد. این غده ها در گردن، زیر بغل، و کشاله ران قابل رویت هستند. غدد لنفاوی قسمتی از سیستم لنفی ما هستند. وظیفه سیستم لنفی انتقال مایعات لنفی، حفظ تعادل مایعات، و کمک به حفظ ایمنی بدن ست. بدون سیستم لنفاوی، عفونت ها و بیماری های زیادی در بدنمان جا خوش می کنند.
سرطان سیستم لنفاوی، بیماری لنفی هوجکین (Hodgkin) و یا تورم لنفی غیرهوچکین (NHL) نامیده می شود. تقریبا 20 فرم مختلف از بیماری غیر-هوچکین وجود دارد.
بیماری غیر-هوچکین (NHL) چیست؟
بیماری غیر-هوچکین نوعی سرطانی شدن سلول های سفید خونزیری در سیستم ایمنی ست. این سلول های سفید لنفوسیت نام دارند.
یه هشدار جدی: باورتون میشه که یکی از علل بیماریهای غیر-هوچکین (NHL) مصرف داروهای غیراستروئیدی ضد تورم (NSAID) باشه؟ در واقع، این داروها به شروع بیماری دامن می زنن.
منظور از داروهای غیراستروئیدی چیست؟
برخی از اعضا خانواده غیراستروئیدی عبارتند از: آسپرین، ایبوبروفن (مورتین، اَدویل) و ناپروکسن (ناپروسین، آلیو).
داروهای غیراستروئیدی-مسکّن: مطالعه موردی
رابطه متقابل داروهای غیراستروئیدی و بیماری های سیستم لنفاوی در 27290 خانم پس از اتمام قاعدگی بررسی شد. در مقایسه با زنانی که از این داروهای مصرف نمی کردند، پیشرفت بیماریهای لنفی NHL در این خانم ها قابل توجه بود.
میلیون ها نفر در جهان مصرف کننده داروهای ضد تورم یا مسکن هستند. اگر شما نیز جزو این دسته هستید، حتما از عوارض آنها مطلع شوید.
داروهای غیراستروئیدی-مسکّن: خبر شماره 2
مصرف داروهای ضد سرفه حاد ممکن است چندان اثر مثبتی بر درمان سرفه نداشته باشد.
اغلب مواقع سرماخوردگی، داروی ضد سرفه نیز تجویز می شود. هر سال درصد مصرف داروهای ضد سرفه حاد بالا می رود.
اکنون به نتایج یک مطالعه در ژورنال معتبر پزشکی بریتانیا (British Medical Journal) اشاره می کنیم. چندین مطالعه (15) گسترده بر افراد بزرگسال (2000 نفر) با طول سرفه کمتر از 3 هفته انجام شد. این افراد با آنهایی که داروی ضد سرفه مصرف نمی کردند مقایسه شدند. 60 درصد افراد، نتیجه خوبی از داروهای ضد سرفه نگرفتند. داروها شامل انواع آنتی هیستامین، اکسپکتورانت، دکونژستان، آنتی توسیو (ضد سرفه) و ترکیبات آنها می شدند.
توصیه ما این است تا می توانید از روشهای پیشگیری از ابتلا به بیماریها استفاده کنید. یعنی، با ورزش، تغذیه سالم سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید.
داروهای غیراستروئیدی-مسکّن: خبر شماره 3
بیماران آرتروز و قلبی-عروقی داروهای ضد تورم ضد استروئیدی (NSAIDs) مصرف می کنند. برای مثال، ایبوبروفن و آسپرین در دوز پایین.
مصرف روزانه ی آسپرین برای کاهش لخته خون مفید است. و می تواند خطر سکته و حملات قلبی را کاهش دهد.
طبق یک مطالعه معتبر ژورنال پزشکی نیوانگلند، ترکیب آسپرین با داروهای ضددرد یا ضدتورم دیگر اثرات ممانعت کننده دارد.
افراد بیمار در این تحقیق به سه دسته تقسیم شدند. آسپرین را با ایبوبروفن (ادویل یا موترین)، استامینوفن (تیلِنول) یا روفکوکسیب (ویوکس) مصرف کردند. تمام داروها با دوز استاندارد مصرف شدند.
داروهای غیراستروئیدی-مسکّن: ناسازگاری آسپرین و ایبوبروفن
افرادی که آسپرین را قبل از ایبوبروفن مصرف می کردند، اثر رقیق شدگی خون آنها تا 90 درصد کاهش یافت. وقتی ایبوبروفن قبل از آسپرین مصرف شد، اثر رقیق کنندگی خون (توسط آسپرین) تا 98 درصد نابود شد. البته آسپرین با داروهای ویوکس و روفوکوکسیب مشکلی نداشت.
مسکّن هایی مانند ایبوبروفن ممکنه اثرات قلبی آسپرین رو حذف کنن. اگه برای مشکل قلبیتون آسپرین می خورین، مراقب باشین همراه با مسکن های دیگه مصرف نکنین. برای کاهش دردهای مزمن از روشهای دیگه استفاده کنین. برای مثال، ورزش یا تغذیه سالم.
مریم اکبری زاده
مطالب پرشن فیزیو درباره داروها ادامه دارد.