فیزیوتراپی پارکینسون
فیزیوتراپی پارکینسون-فیزیوتراپی سکته مغزی
سلام مهمان و کاربر عزیز. خیلی خوش آمدید.
” در اتاقی از بخش زنان و زایمان بودم که چشمم به دستان مهربان مادربزرگ کودک تازه متولد افتاد. آمده بود ملاقات دخترش و خیلی دلش می خواست نوه کوچکش را بغل کند اما نمی توانست. بیماری پارکینسون داشت و دستانش می لرزید؛ می ترسید بچه از دستش بیافتد. با من هم صحبت شد و تعریف کرد که سه ماه بعد از یک سکته مغزی دیگر نمی توانسته مثل قبل حرکت کند یا اشیاء را در دستانش نگه دارد…. متوجه شدم ک فقط دارو مصرف می کند. از فواید فیزیوتراپی برای کاهش علائم پارکینسون برایش گفتم و ظاهرا از پیشنهاد من برای مراجعه به یک کلینیک خوب برای فیزیوتراپی پارکینسون استقبال کرد.”
موضوع متن زیر: همه چیز درباره فیزیوتراپی پارکینسون و سکته مغزی؛ ارتباط سکته مغزی با پارکینسون
با ما همراه باشید.
پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون (PD) در افراد مسن اتفاق می افتد. نورون ها/عصب های تولید کننده ماده دوپامین در ناحیه خاصی از مغز درست کار نمی کنند و یا از دست می روند؛ و شخص دچار عدم تعادل و هماهنگی حرکات بدن و لرزش دست و انواع اختلالات غیرحرکتی می شود. اختلالات غیر حرکتی در پارکینسون در همه بیماران یکسان نیستند اما عبارتند از: افسردگی، یبوست، اختلالات خواب، از دست دادن حس بویایی و قوه شناختی، بی حسی و بی علاقگی.
پارکینسون جزو بیماری های پیچیده است و هنوز درمان قطعی برای آن پیدا نشده اما یک سری راهکارها برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار وجود دارد. تجربه های پزشکی نشان داده که جراحی و دارو خیلی به درمان پارکینسون کمک نمی کنند اما برعکس، فیزیوتراپی نورولوژیک به بهبود حرکات و هماهنگی عضلانی در بیماران کمک زیادی کرده.
پارکینسون و سکته مغزی
تحقیقات روی موش ها نشان داده که بین سکته مغزی (حتی از نوع خفیف) و ابتلا به پارکینسون ارتباط وجود دارد. در انسان نیز، سکته در اثر وجود لخته خونی در مغز خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش می دهد. برعکس آن نیز صدق می کند: پارکینسون مغز را ضعیف کرده و می تواند شرایط را برای ابتلا به سکته مغزی آماده تر کند.
وقتی نورون های تولید کننده دوپامین در مغز می میرند، پارکینسون اتفاق می افتد. *استرس اکسیداتیو نیز نقش مهمی در ابتلا به پارکینسون دارد. این دو با سکته مغزی نیز ارتباط دارند.
نکته: مصرف داروهای ضد تورم مغز پس از ابتلا به سکته مغزی اهمیت زیادی در جلوگیری از پارکینسون دارد.
*استرس اکسیداتیو به معنی استرس و فشار روی سلول های بدن هنگام سوزاندن و تبدیل اکسیژن به انرژی در بدن است. بدن ما دایم در حال دفع آلودگی ها از بدن و به عبارتی انجام اکسیداسیون (سوزاندن اکسیژن برای تنفس سلولی و مبارزه با آلودگی هاست. برای مثال، مبارزه با رادیکال های آزاد سمی و ویروس ها و باکتری های مضر). اگر، در اثر اکسیداسیونِ بیش از حد، فشار زیادی روی سلول ها وارد شود، استرس اکسیداتیو ایجاد می شود که خود این استرس منشاء سرطان، پارکینسون، سکته، و انواع بیماری هاست.
فیزیوتراپی پارکینسون
پارکینسون بیماری پیچیده ایست و انواع اختلالات حرکتی مانند مشکل در راه رفتن، عدم تعادل و هماهنگی عضلات و غیره را برای بیمار ایجاد می کند. در 15 سال اخیر بیش از 100 مطالعه بین المللی جامع منتشر شده؛ همگی این تحقیقات به نقش پررنگ فیزیوتراپی در کاهش علائم پارکینسون پرداخته اند. جالب اینکه محققان از 19 کشور اروپایی همزمان و جداگانه تحقیق را در کشورهای خود شروع کردند. نتیجه این بود که در مقایسه با جراحی و دارو ، فیزیوتراپی زیر نظر متخصص مغز و اعصاب به درمان علائم پارکینسون و سکته مغزی خیلی بهتر کمک می کند.
بعد از تشخیص استیج پارکینسون و بررسی میزان قدرت بدنی بیمار مشخص می شود که چه حرکات فیزیوتراپی تخصصی ای برای بیمار مفیدتر اند. این حرکات به بهبود موارد زیر کمک می کنند:
تعادل بیشتر بدن
انعطاف پذیری بیشتر
تقویت قدرت عضلات
بالا بردن مقاومت بدن بیمار
کمک به بیمار برای فعالیت بیشتر و جلوگیری از کم تحرکی
نکته: فیزیوتراپ از حرکات ساده شروع می کند و به تدریج بستگی به شرایط بیمار حرکات را بهبود می دهد.
فیزیوتراپی سکته مغزی
مغز نیز همانند بدن به خوراک تقویتی نیاز دارد. یکی از خوراکی های لذیذ برای مغز پس از ابتلا به سکته مغزی ورزش های فیزیوتراپی است. حرکات فیزیوتراپی اتفاقی انتخاب نمی شوند. اثربخشی این حرکات توسط متخصصین نورولوژیست-فیزیوتراپ از قبل مطالعه و بررسی علمی شده. برای مثال، در روش CIMT، تحرک عضو سالم محدود می شود و در عوض بر تکرار استفاده از عضو آسیب دیده تاکید می شود. مثال جالب دیگر آینه درمانی برای بهبود دست آسیب دیده پس از سکته مغزی ست. در این روش مغز فریب می خورد و فکر می کند هر دو دست سالم و آسیب دیده حرکت می کنند. در نتیجه، سیستم حرکتی در مغز تقویت می شود.
در فیزیوتراپی از تمرین های ذهنی نیز کمک گرفته می شود. فرد در ذهنش حرکت پای آسیب دیده را متصور می شود، چیزی شبیه به واقعیت مجازی. مطالعات نشان می دهد که تصورات حرکت مجازی به تقویت و انعطاف پذیری عصب های حرکتی در مغز کمک می کند.
انجام تمرین در فضای آرام یا با موسیقی گوش نواز به مغز کمک می کند خوب گوش دهد.
تمرین های فیزیوتراپی به بیمار کمک می کنند تا 1. نیفتد، تعادل خود را حفظ کند، قدرت حواس چندگانه را برگرداند و مغز را به فعالیت وا دارد، درد و گرفتگی و کم تحرکی عضلات را کاهش دهد، و بهتر راه برود و بنشیند.
فیزیوتراپی از حرکات ساده و قدم های کوچک شروع می کند تا با پشتکار و امید قدم های بزرگتری برداشته شوند.
نکته سبز: *بیوفیدبک و تقویت فعالیت الکتریکی مغز نیز جزو برنامه های یک کلینیک خوب فیزیوتراپی ست.
*بیوفیدبک: اندازه گیری پاسخ های فیزیکی در بدن و تغییر این پاسخ ها برای درمان تنش های عضلانی و سردرد، بهبود خونرسانی، ریلکس کردن عضلات و بهبود تنفس و غیره.
کلینیک فیزیوتراپی پارکینسون
پزشکان برای تشخیص میزان پیشروی چند ساله ی پارکینسون از مقیاس جهانی Hoehn و Yahr کمک می گیرند که 5 مرحله از صفر (بدون علامت PD) تا 5 (PD پیشرفته) دارد. در یک مرکز فیزیوتراپی پیشرفته، فیزیوتراپ به نورولوژی نیز آشنایی دارد و یا با همکاری و مشورت با متخصص نورولوژی حرکات فیزیوتراپی را برای بیمار پارکینسون و سکته مغزی هدایت می کند.
یکی از نکات جالب در بهترین مراکز فیزیوتراپی در ایران استفاده از واقعیت مجازی ست. ویدئویی از سایت تلفیزیون در رابطه با کاهش علائم پارکینسون با واقعیت مجازی داریم:
لینک پارکینسون و واقعیت مجازی
فیلم درمان پارکینسون
هدف ما تبلیغ نیست و انتخاب به عهده خود شماست.
مرکز فیزیوتراپی شایگان مهر در تهران را به عنوان یک مطب فیزیوتراپی تخصصی و معتبر به شما عزیزان معرفی می کنیم. دلایل ما برای معرفی این مرکز از این قرار است:
این مرکز زیر نظر بهترین متخصصین مغز و اعصاب و روان و آشنا با متدهای روز دنیا اداره می شود و از امکانات و تجهیزات خوبی برخوردار است.
به منظور کمک بیشتر به بیمار، همکاری مثبتی میان فیزیوتراپیست های شایگان مهر و متخصصین نورولوژی در کلینیک جایروس وجود دارد.
انتخاب این مرکز از نظر هزینه و زمان مقرون به صرفه است و برخورد کادر دلسوزانه و در جهت یاری رساندن است.
کاهش علائم پارکینسون و سکته مغزی به کمک واقعیت مجازی و درمان اختلالات خواب در مرکز جایروس
به امید بهبود حال بیماران
اکبری زاده: عضو دپارتمان پژوهشی سایت پرشن فیزیو