پا درد به علت لخته شدن خون در رگ های پا
برای دانستن علت پا درد ناشی از لخته شدن خون در رگ های پا ابتدا بهتر است بدانیم که لخته خون چیست؟
لخته خون چگونه تشکیل می شود؟
لخته خون از تجمع چندین قطره خون تشکیل می شود که از حالت مایع به ژل یا نیمه جامد تبدیل شده است. لخته شدن خون یک فرایند ضروری برای بدن است که می تواند باعث جلوگیری از خونریزی و از دست دادن مقدار زیادی خون در بعضی موارد بشود. مانند زمانی که یک فرد مجروح می شود و یا دچار بریدگی می شود.
در بعضی از مواقع که یک لخته درون رگ ها شکل می گیرد ، ممکن است به خودی خود از بین نرود. در این صورت این لخته می تواند بسیار خطرناک و حتی تهدیدی برای زندگی باشد.
لخته خون تا زمانی که بی حرکت است ، به طور کلی به شما آسیب نمی رساند. اما این احتمال وجود دارد که حرکت کرده و مشکلاتی ایجاد کند. اگر یک لخته خون تشکیل شود. و از طریق رگ ها به قلب و ریه ها منتقل شود ، ممکن است گیر کرده و از جریان خون جلوگیری کند. این اتفاق یک اورژانس پزشکی است.
علائم وجود لخته خون در پا
شایع ترین محل برای لخته شدن خون در ساق پا است. حضور لخته خون در پا می تواند علائم مختلفی داشته باشد. از جمله :
- ورم ؛
- درد ؛
- حساسیت ؛
- احساس گرما در پا ؛
- قرمز شدن رنگ پا ؛
علائم هر کسی به اندازه لخته بستگی دارد. به همین دلیل است که بعضی افراد ممکن است علائمی نداشته باشند. یا ممکن است فقط تورم اندکی در پا داشته باشند که با درد کمی همراه است. اگر لخته بزرگ باشد ، پا کاملاً متورم می شود و درد شدیدی نیز احساس خواهید کرد.
چه عواملی باعث تشکیل لخته خون می شوند؟
عوامل خاصی باعث افزایش احتمال لخته شدن خون می شوند.
عوامل رایج که می توانند شما را در معرض خطر متوسط برای لخته شدن خون قرار دهند عبارتند از:
- سن ، به خصوص اگر شما بیش از 65 سال سن دارید ،
- سفرهای طولانی ، مانند سفرهایی که بیش از چهار ساعت در یک زمان نشسته باشید ،
- استراحت و بستری بودن در رختخواب به مدت زمان طولانی ،
- چاقی ،
- بارداری ،
- سابقه خانوادگی برای تشکیل لخته های خون ،
- سیگار کشیدن ،
- سرطان ،
- بعضی از قرص های ضد بارداری .
ممکن است لخته خون خیلی خطرناک نباشد ، اما یک لخته خون که در رگ های عمیق پا ایجاد شود ، اگر درمان نشود و از بین نرود ، ممکن است به ریه ها رسیده و باعث آمبولی ریوی بشود. در اغلب موارد ، لخته شدن خون در پا به علت سفرهای طولانی مدت به وجود می آید. به طور مثال نشستن در صندلی هواپیما یا اتوبوس در صورتی که جای کافی برای کشیدن پاهای خود نداشته باشید.
15 نشانه از وجود لخته خون در پا
در این مقاله شما را با 15 نشانه از وجود لخته خون خطرناک در پا آشنا می کنیم .
- قرمزی . قرمزی پوست اغلب اولین نشانه تشکیل لخته خون در عروق عمقی پا است.
- تورم . ، تورم دردناک ممکن است در محل تشکیل لخته در پا اتفاق بیفتد.
- گرم شدن پوست . لخته شدن خون اغلب موجب تغییر دمای پا می شود. و دمای پوست در نزدیکی منطقه ممکن است بالا برود و پا درهنگام لمس گرم باشد.
- از حال رفتن . از حال رفتن و سرگیجه در صورتی ممکن است اتفاق بیفتد که بدن به طور طبیعی قادر به از بین بردن لخته خون نباشد. و یا لخته از دیواره رگ جدا شده و به سمت ریه ها حرکت می کند.
- بالا رفتن ضربان قلب . همانطور که لخته خون در پا بزرگ می شود ، بدن تلاش می کند تا آن را از بین ببرد و ارگان های حیاتی مانند قلب ، به شدت کار می کنند و خون را پمپ می کنند که منجر به افزایش ضربان قلب می شود.
- خستگی . مشخصه خستگی مرتبط با لخته خون این است که شما بدون هیچ دلیلی احساس خستگی می کنید.
- تب . لخته شدن خون ، به ویژه اگر وارد جریان خون شود ممکن است باعث تب خفیف شود. علاوه بر افزایش دمای بدن ، سایر علائم تب عبارتند از عرق کردن یا لرز ، سردرد مداوم ، ضعف بدن ، کم آبی بدن و کاهش اشتها.
- حساس بودن پوست . توجه داشته باشید که حساسیت به لمس ممکن است در هر دو پا رخ دهد. حتی اگر تنها یک پا مبتلا به لخته شدن خون باشد.
- لخته خون بدون نشانه . تقریباً نیمی از افرادی که دچار لخته خون در پا یا ترومبوز ورید عمقی می شوند ، علائم کمی دارند و یا هیچ نشانه ای ندارند.
- برجسته شدن رگ ها .
- پا درد . ترومبوز ورید عمقی ممکن است باعث ایجاد درد در یک یا هر دو پا شود. اما علت درد پا به دلیل لخته شدن خون در پا و یا مسدود کردن جریان خون در منطقه است.
- درد پشت پا . لخته شدن خون در پا ممکن است موجب درد در پاها بشود. متاسفانه ممکن است که این درد به راحتی با گرفتگی عضلانی یا کشش عضله اشتباه گرفته شود. به همین دلیل این مسئله اغلب تشخیص داده نمی شود و خطرناک است.
- تغییر رنگ پوست . در نتیجه لخته شدن خون ، اندام هایی مانند مچ پا یا پا ممکن است به علت کاهش جریان خون در منطقه تغییر رنگ داده و همچنین در هنگام لمس سرد باشد.
- سرفه کردن بدون علت . اغلب افراد سرفه خشک دارند و برخی از افراد ممکن است سرفه همراه با مخاط یا سرفه خونی داشته باشند.
- درد قفسه سینه و تنگی نفس . آمبولی ریوی ممکن است باعث درد قفسه سینه و تنگی نفس شود.
12 روش برای جلوگیری از پا درد های ناشی از لخته شدن خون و درمان آن
لخته شدن خون در ورید ها به عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته می شود. ترومبوز اغلب در پاها شکل می گیرد. اما در قلب ، ریه ها ، مغز و ناحیه لگن نیز ظاهر می شود. اغلب ، لخته خون به علت عدم فعالیت وبی تحرکی ، استراحت پس از جراحی ، بستری شدن و چاقی تشکیل می شود.
اما برای مقابله با این مشکل چه کاری می توانید انجام دهید؟ آیا مواد غذایی وجود دارد که واقعا بتواند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند؟
مواد غذایی که در زیر نامبرده شده از لخته شدن خون و در نتیجه از پا درد جلوگیری می کند.
- روغن انیسون یا بادیان رومی ،
- روغن هلیکریزوم ،
- زردچوبه ،
- نمک اپسوم ،
- سیر ،
- چای سبز ،
- اورگانو یا آویشن ،
- ویتامین E ،
- فلفل قرمز ،
- زنجبیل ،
- روغن وینتر گرین ،
- آب.
محقق و مترجم : مینو شفیعی